Perlu tak mengawal selera makan?

*Salam sejahtera*

Tajuk di atas dirujuk. Merujuk kepada kanak-kanak dan bukannya orang dewasa yer :)

Alkisahnya....
Addin: Ibu nak makan lagi. 
Ibu: Weh tadi baru kejap awak makan nasi. Dah 2 kali tambah kan? 
Addin: Alaaa ibu, saya lapar lagi....
Ibu: Awak nak jadi gemuk ke? Dah la awak tu 'lebih sikit' dari orang lain... 
Addin: Ala ibu ni.....cita-cita Addin kan nak jadi kuat....
Ibu: ???????cita-cita tu (gelak dalam hati)
Addin ni berisi sikit dari orang lain. Pampers pun saiz XXL dah. Ya, dia dah pun 4 tahun tapi malam-malam still wajib pakai sebab selalu kantoi. Tak pernah abang-abang dia pakai saiz XXL. Paling besar pun XL. 

Sebenarnya dia belum kategori gemuk. Cuma bila melihat selera makannya yang begitu kuat, saya terpaksa menyekat sedikit. Tapi boleh ke? Perlu ke ibubapa menyekat selera anak-anak pada usia begini? Takut juga jadi obes.

Kalau nak ikut sejarah, famili belah saya ada yang obes, manakala sebelah hubby semua body slim kecuali belah sepupu dialah. Masa zaman sekolah sampai dah kawin kami suami isteri juga menten. Sampai kini hubby masih menten dan cuma saya selepas beranak 4 barulah weight gain tu terlebih. kih..kih

Addin bila disekat makan tidaklah ia menangis atau meradang. Dia boleh terima alasan ibu berikan. Kalau baru makan nasi, dan dia minta lagi sebab lapar maka, saya gantikan dengan susu sahaja. Di rumah pun kami tak ajar anak-anak makan jajan, jadi semuanya terkawal lagi. Kecuali yang dah bersekolah tu agak susahlah sedikit sebab mereka ada duit belanja dan berbeli di luar pagar sekolah.



Ada ibu bapa kesian kat anak-anak. Jadi apa juga kehendak anak-anak diikutkan. Alasannya mereka masih kecil....kejam ke saya kalau melawan arus??


Ni pic penuh kalau nak justify Addin gemuk ke tak. Dia memang tak gemuk cuma berisi jer. Sebab tu saya have to control takut obes. Berat badan entah laa..lama tak timbang. Rasanya ideal. Abang dia seme kurus...

10 comments:

Tina Othman said...

alahai saiz xxl ye hehe, tgh selera makan lah tu

kakyong said...

apsal x letak gambor penuh... nak justify obe ke idak si ensem nih.. :)

anak2 kakyong, kakyong cuma suruh depa stop makan bila perut dah mula keras/tegang... heheheh... tu jer la kaedah utk 'ukur' kepesatan perut anak2..

kalo ikut selera anak2, memang depa nak ajer.. bile berlebihan, buleh muntah..

Aina said...

Tina,
a'ah tgh ada selera..kalau time demam,batuk cengkung jadinya.senang turun naik berat budak ni.abang dia sikit punya susah nak gemuk walaupun banyak makan

Aina said...

kak yong,

sy pun ada jugak guna cara tu.tp diorang akan cakap
"perot sy tak keras lagi ibu"

ZIPPO MILLER said...

Saya punya sepupu anak die kaw kaw sat besar kak...bayangkan time die masuk tadika dia paling bsar dan kwn2 die mcm anak ayam die buat...Pastu spupu saye terpaksa sekat...bertahun2 jugak menyekat...makan masa jugak la...sekarang anak spupu tu tinggi dan cun...tapi baru tingkatan 2...

chuy4 said...

aina, sy pun tak ajar anak makan byk2... tambah2 anak2 ni anak dara kan... slalu sy ckp, nana mimi nak gemuk macam mama ke?

so derang makan mmg terkawal... kalo jumpe org tua2, ada gak la derang bersuara.. sian la budak nak makan...
sorry, i still said no...
bukan tak bagi makan.. contoh kalo masak sambal tumis, si kakak tu mmg sangat suka...
so benarkan dia tambah.. 2 kali la.. tapi kuantiti kalo campur2 tu satu pinggan nasik org dewasa.. thats it..
boleh je makan kerap.. tapi still bukan la sejam skali...
jajan mmg NO...

adik yg doktor tu ada ckp, masa budak2 ni derang kumpul kuantiti lemak... bila dah besar.. dia takkan kumpul kuantiti dah.. tapi based on kuantiti tu, dia akan membesar... so ibu bapa la kena kawal dari awal ni... bukan zalim, tapi mengawal so that anak sihat...

my 30 sens.. hehehe dah macam entry saya plak.. kekekeke

Aina said...

zippo,

anak sedare tu perempuan ye.oklah tu mak dia pandai jaga.kadang bukan nak pikir sbb nak cantik dan sehat ajer.tp rakan2 sebaya ni ada yg suka maen ejek2 kesian..takut anak2 ni hilang keyakinan diri jer

Aina said...

chuya,

hehe thanks fot the info. suka suka ko tulih panjang.sharing is caring kan:)

naper jdkan diri sendiri sebagai pbandingan ek?hehe anak ko behave oklah.anak jantan sy tu siap aribulan dia akan ejek ibu dia ni..."haha ibu gemuk..."sangat sadis tau:D

sebut pasal sambal tumis tu, emm ko tu bukan sambal jer.macm 2 ko masak..rajin.mmg patut semua org bselera makan.bila tah dpt merasa air tangan ko ek?

Terbang Bersamaku said...

zaman skrg nie budak2 kecik pun kena kawal pemakanan sebab budak2 pun dah ade yg obes..tp yg penting mkn mknan yg seimbang lgi sihat..comel anank2 aka...(^____^)

Aina said...

terbang bersamaku,

ye betul tu..tapi anak2 akak ni makan sayur tak nak.dulu2 nak juga makan bayam dan carrot.lately x nak pulak dah.makin besar makin cerewet makan...