Berjaya menurunkan berat ke tahap ideal?

*Salam sejahtera*

Mula sekali, terima kasih kepada yang sudi menjengah ke mari terutama rakan taulan dari blog Calon Blogger of The Year kita... Nanti free nanti akak jengah rumah korang ok:)

Saya dapat komplen yang mengatakan slow nak view Laman CahayaMata. So, akak cuba timbang berat dan ringankan sedikit. Hopefully, lepas ni senang sikit blogger yang baru nak masuk lepak santai kat sini.

Mula sekali....(berat sangat ker??)

#

Domain nameSizeLoad TimeAverage Speed per KB
1cahayamata123.blogspot.com/131.05 KB0.16 seconds0 seconds

Kemudian, buang recent post scroll, banner suka suka..

#

Domain nameSizeLoad TimeAverage Speed per KB
1cahayamata123.blogspot.com/128.77 KB1.07 seconds0.01 seconds

Ini selepas buang banner kiri..

#

Domain nameSizeLoad TimeAverage Speed per KB
1cahayamata123.blogspot.com/123.65 KB1.11 seconds0.01 seconds


Final test! - hehe masuk balik banner tapi buat bergerak pula

#

Domain nameSizeLoad TimeAverage Speed per KB
1cahayamata123.blogspot.com/126.71 KB0.6 seconds0 second

Harap oklah sikit. Tak tau dah nak ubah apa bagi ringan lagi. Terfikir juga untuk move ke page baru tapi kalau boleh semua benda nak nampak depan mata aja kan..hehe

Kalau slow tu mungkin Internet tengah jem...ramai user tengah guna line yang sama. Line ke sini mana ada jem...so, datanglah sokmo sokmo okeh:)

Kalau korang nak timbang berat sila naik atas penimbang yer....kalau nak timbangkan belog korang macam mana nak letak atas timbangan kan? so pergilah ke SINI...

No hard feeling tau...TQ.

5 comments:

nabilah_2908 said...

hmm,,sy masuk ok jer... :)

pandangan saya...myb susun semula kedudukan widget2 kat blog ni..supaya nampak lebih kemas...

cth :

labels...boleh bawa ke bahagian bawah..kotak follower..blog list..boleh di naik kan ke atas..

erm..lagi satu...kalau boleh disablekan word verification...so mudah pembaca nk tinggalkan komen.. :)

maaf yer cuma pandangan sy...maaf kalau ada tersalah kata...(^_^)

jom ke APA KATA HATI pulak ;
JAJAN

Aina said...

Nabilah
- terima kasih atas komen2 tu...
- ni tengah buat 'tatarias' lagi ni:P..Insha Allah cuba dibetulkan
- pasal word verify tu tak perasan pulak..ok dah dibetulkan.memang kalau sy pun x suka ada kotak tu..thanx bgtahu
- ok nnt sy datang lagi.tadi dah amik banner awak:)

Amirrah Zawani said...

blog sy rasanya kena kurangkan berat gak.. rasa mcm terlebih berat je =_=

Aidanatasya said...

Ziarah ke sini....

bagi sy.. follower x spptnya letak kat atas, itu boleh memberat kan lagi masa loading..... :)

Mencintaimu kesalahanku kerana aku x mampu membahagia kan mu

Aina said...

@Mirra - kalau tuannya berat, kurangkan makan nasi, tp belog, tang mana nak dikurangkan tu agaknya??? ahha..:)


@aidanatasya - ye ker?ok nnt nak try.thanx