Anniversary ke 50 thn Yuri G ke angkasa

sambungan...[link]

Yuri Gagarin - sedap nama tu.
Senyuman angkasawan pertama. Sweet! :D

Ini Doodle sempena anniversary ke 5othn Yuri G. pergi ke angkasa hari ini.. klik gambar, nanti En. Gugle bawak korang jalan-jalan cari maklumat

Menurut fakta sejarah:

9 March 1934 – 27 March 1968) was a Soviet pilot and cosmonaut. He was the first humanto journey into outer space when his Vostok spacecraft completed anorbit of the Earth on April 12, 1961.

Gagarin became an international celebrity, and was awarded many medals and honours, including Hero of the Soviet Union. Vostok 1marked his only spaceflight, but he served as backup to the Soyuz 1mission (which ended in a fatal crash). Gagarin later became deputy training director of the Cosmonaut Training Centre outside Moscow, which was later named after him. Gagarin died in 1968 when a Mig 15training jet he was piloting crashed. [read more]

Ini ada beberapa links yang membincangkan perihal gossip pasal angkasawan-angkasawan dunia:)

# Pembahasan forumers:
tadi saya baru je lepas tengok kat channel Star World Astro mengenai program ni. Pelbagai bukti ditunjukkan oleh mereka yang mengkaji kesahihan peristiwa yang berlaku pada 1960-an dan 1070-an ni. Golongan ini merupakan pakar dlm bidang masing-masing. Antara bukti yang ditunjukkan adalah;
1) Bendera yg dipacakkan berkibar di bulan dgn megah walaupun sedia maklum di bulan tiada udara/angin.
2) Bayang-bayang dlm gambar yang tidak konsisten dengan sumber cahaya yg sepatutnya hanya ada satu bayang yg selari(matahari) ttp gambar foto menunjukkan sebaliknya.
3) Kematian misteri beberapa angkasawan dan kakitangan NASA yg terlibat secara langsung dlm siri projek APOLLO.
4) Bentuk mukabumi Area 51 yg terbukti ada persamaan dgn gambar permukaan bulan(kebetulan?).dll.
Apa pendapat warga MDC yg lain? Kalau dakwaan ini benar, NASA berjaya melakukan satu penipuan terbesar dlm sejarah peradaban manusia. Ini baru betul Tipu Tertipah. Ataupun ada cerita di sebalik cerita. [baca selanjutnya]
# Amerika menipu?
beza tahun 1969 sehingga sekarang adalah 41 tahun! Mengapa tidak ada lagi manusia pergi ke bulan? Jika Amerika dikatakan maju pada ketika itu, jadi dunia sudah ada China, India, Korea dan banyak lagi negara yang sama maju! Sudah tentulah arus teori pendaratan di bulan ini diperkembangkan lagi. Lalu, mengapakah hanya ada satu sahaja Neil Amstrong sedangkan banyak negara kini yang telah maju? [baca selanjutnya]

# Penghargaan kepada Yuri.G
Tonggak sejarah perjalanan manusia ke ruang angkasa diawali pada 12 April 1961.

Kosmonot Uni Soviet, Yuri Gagarin, yang saat itu baru berusia 27 tahun, mencatatkan diri sebagai manusia pertama yang terbang ke luar angkasa.

Dengan pesawat luar angkasa Vostok 1, Yuri Gagarin berada di orbit Bumi selama 108 menit. Sebuah perjalanan yang mengubah sejarah manusia. Prestasi inilah yang kemudian membuat Presiden AS JF Kenedy, terobsesi untuk mendaratkan astronot AS di Bulan.

Namun, Yuri Gagarin tak lama menikmati status tenarnya sebagai manusia pertama di luar angkasa. Gagarin meninggal pada tanggal 27 Maret 1968, ketika pesawat MiG-15 yang dia piloti jatuh di dekat Moskow.

Kini, 49 tahun perjalanan Yuri Gagarin menembus langit bukan hanya diaku sebagai bagian sejarah Uni Soviet yang telah pecah, namun sejarah dunia. [baca selanjutnya]

# kisah bagaimana Yuri G. pergi - balik dari angkasa
Setelah sekali memutari bumi pada jalur orbitnya, Gagarin kembali ke atmosfer bumi. Saat ia mendarat, Gagarin tidak berada di dalam kapsul luar angkasanya. Pada ketinggian 7000 meter di atas permukaan laut, ia melontar keluar (eject) dari kapsul dan mendarat terpisah dengan kapsul..[baca selanjutnya]
# Amstrong tak jejak pun di bulan?
Tentang gambar-gambar ini lagi pelik dan memelikkan. Menurut Jan Lundberg yang menjadi Pengarah syarikat kamera Hasselblad untuk Space Project NASA 1966-1975, dia sendiri hairan bagaimana gambar-gambar yang lahir dari kamera ini kelihatan cantik dan dapat dibingkaikan seperti gambar iklan walhal kamera yang direkanya pada ketika itu tidak ada view finder dan hanya tersangkut di atas dada para angkasawan. Gambar-gambar hanya diambil secara rambang. Bayangkan betapa susahnya untuk mengambil gambar kerana jari-jari para angkasawan ini cukup besar dibungkus oleh sarung tangan. [baca selanjutnya]
#Rumours masuk Islam
Dunia barat sangat heran dengan pemberitaan ini bahkan mereka merasa geli mendengarnya. Neil Armstrong sendiri merasa terganggu, ia menyatakan ia tidak masuk Islam dan ketika ia diundang sebagai pembicara dalam kegiatan Islam ia juga tidak mau (ia menolak secara halus karena tidak ingin menyinggung perasaan umat muslim), tetapi ia menyatakan tidak ingin berpartisipasi dalam kegiatan Islam. (dalam web Islam malah dikatakan Neil Armstrong tidak mau mengakui karena ia telah dicuci otaknya di Assylum (RSJ), kalau begini terus dibahas, maka tidak akan ada habisnya. [baca selanjutnya]
Korang baca dan buatlah penilaian sendiri ok. Kalau tak puas hati dengan maklumat di sini, sila google sendiri. Ini pun akak dah edit balik untuk maklumat bersama. Selamat mengumpul ilmu....Hindari yang gossip, ambil yang fakta!

1 comments:

soooooour said...

saya da agak da!hehe..