Menu berbuka semalam pt 3

*Salam Sejahtera*


Acilah ye pagi-pagi lagi menayangkan gambar makanan. Sebenarnya ia sebahagian menu berbuka beberapa hari lepas. Ni baru berkesempatan nak tayang. Macam biasa harapan saya korang tak terliur dapat idea nak masak apa hari ini..:D

Bubur kacang mabeles...:D

Puding roti kukus berkuah (kastad+air gula merah)
Ole-ole dari Pahang

Petang semalam adik saya dan adik ipar singgah rumah dari kampung bawak kiriman mak. Alhamdulillah.....ringan sikit keje saya. Tinggal goreng mee, goreng paru berlada dan buat kerabu mangga jerk.


Buah melaka made in Jengka 14....buah tangan Kak Ani, MIL saya ler. Heee...
Guess what is in the right ? not ic cream ya...:D

Tadaaaa...Again, ikan patin masak tempoyak. Made in Raub...air tangan Mak Engku, hoho..mak sayalah tuh!

Thanks to my BIL, Mat Yusop sebab hantar. Mabeles sangat. Dia duk citer, buah melaka yang dia beli di bazar kl ni umpama makan tepung aje....huh? 

Bila dah dapat kiriman kenalah calling calling ucap tengkiu kat mak. Pesanan mak mertua ai....
"Pisang ni buat pengat.."

"paku merah untuk bubur lambuk.." 

Ini pun bahan-bahan nak campur dalam bubur lambuk. Bapak mertua yang duk kutip dan cari bahan-bahan. Sangat rajinnn..Tau cari kat ner? Paku merah cari kat ladang sawit. Kesum, daun kari, serai dan daun pandan mak tanam sendiri kat belakang rumah.

Mi lidi, Pekan mari...semalam dah 1 3/4 dah buat mee goreng. Tiba semua nak makan mee pulak jadi makanlah hero seme sikit sorang je. Kalau ikut waktu biasa, kami 6 beranak makan 2 bungkus baru seme puas makan. Bulan puasa ala kadar je ye anak-anak...
"La ingatkan nak suruh buat mee kari..." cakap MIL saya bila saya cerita dah goreng mee tu semalam. Emm nampaknya kenalah buat mee kari ni. Hepinye ada MIL yang concern ni:D 
kembang hidongku

* Pssst: adik-adik kalau nak kawen tu jangan duk terpikat kat si kacak dan si cantik aje tau.Jeling-jelinglah mak dan pak dia sekali. Kalau OK on...kalau tak ok tapi still nak jugak kena cekal hati lah ye...

5 comments:

EnY YuSniZaR said...

kak : nanti kalau buat bubur lambuk yang letak ulam ulam tu share la recipe hehehehe...

Tina Othman said...

bestnyaaaaaaaa, apasal tak tempek gambar mee goreng lidi tu, nak tgk cmana rupanya bila dah goreng

sakurasue said...

kecur air liur tengok ikan patin msk tempoyak tuu.auww.

Aina said...

Eny,
Insha Allah nnt akak letak ek.arini x masak lg coz x de stok ikan

Tina,
rupanya macam spaghetti tp rasanya lain sikitlah.compared to mee kuning biasa pon lain

Sue,
alaa sorry ye.kalau berjiran bulih gak bg sepinggan:D

dayahdayah papejerlah said...

ngah wat kerabu mangga n paru goreng berlada????yah nak jgakk....nie tak aci nie.....tolong laa anta kat dong ckit.....