Hikayat Aku dan Henfon-henfon Aku

*Salam sejahtera*

Telefon bimbit sudah menjadi satu keperluan penting untuk setiap orang pada masa kini. Telefon rumah sudah jarang digunakan berbanding telefon bimbit kerana ia mudah dibawa kemana-mana. Tanpa wayar dan mempunyai pelbagai aplikasi dan kegunaan membuatkan semua orang harus memilikinya dan teringin memiliki yang paling canggih di pasaran (kalau mampu).

Bagi saya seorang suri rumah, apalah sangat telefon bimbit pada saya. Duduk di rumah, telefon rumah kan ada...



Tapi saya tetap perlukan HP!
Bila keluar rumah, HP penting untuk hubungi anak-anak di rumah. Since pengguna HP dah meningkat payah nak jumpa telefon awam yang elok dan boleh diguna pakai. Kalau ada pon hidup segan mati tak mau. Last saya guna, duit ditelan, tapi langsung tak dapat bercakap. Hampehhh.. :(


Telefon bimbit (HP) pertama saya, saya guna yang abah dan ketika tu saya praktikal.
mmm..bila ada incomin call, nak angkat pon malu sebab  HP  ni ada  'antena' gitu :P. Tapi still nak guna supaya senang bopren abah kol saya kat umah sewa. Yelah 1st time duk KL masa tu...
Kejap je guna, sebab lepas kawen hubby belikan HP baru. Happy sangat masa tu. Zaman tu Nokia yang cokia masa ini harganya masih ratus ringgit. Sekarang jual pun tak sampai 100 ringgit.
Rindu Nokia ni...tapi dah rosak :(
Selepas itu saya guna beberapa jeni HP termasuk Motorolla. Tapi semua 2nd hand jer. Dah ada anak ni macam-macam hal...Seringkalilah HP ibu jadi toys diorang. Kekadang tak tahu ketahuan hala di mana HP tu. Hatta miskol pon tak dapat nak detect lokasinya..Kadang-kadang dalam kereta mainan mereka, ada dalam sarung pedang mainan mereka, di bawah sofa atau celahan kerusi dll. Jadi kebanyakkan 'jodoh' kami tak lama...So, jenis 2nd hand sangat sesuai dengan saya :(

Masa hubby start outstesen oversea, saya beli Nokia 3G 700 hengget  supaya senang nak online dengan dia. Masa ni streamyx tak wujdu lagi dalam umah kami. Ia jadi HP paling disayangi. Bila-bila dan di mana sahaja boleh online. Masa baring, dalam kete, dalam bas, kecuali ketika di area yang tiada 3G coverage....Akhirnya tragedi berlaku. Ia masuk ke dalam air. Tamat riwayatnya... berbulan saya tak pakai HP. Sedeh sangat masa tu... 
Saya bukan lah officer patut pakai HP 'pinkberry' yang mahal giler
Saya juga bukan wanita korporat yang 'wajib' pakai HP touch screen
Saya juga bukan cikgu sekolah yang layak pakai HP ada 'ballpen'
Walaupun angan-angan tu ada, tapi saya sedar siapa saya...
I am not a career woman 

...also not a tea lady :D
Tukang sapu dan budak sekolah pon dah ada HP sendiri. Ada kamera lagi! Saya pon nak jugak. Jadi HP dan saya jangan tidak boleh dipisahkan!!!

Beberapa hari lepas, si kecit ni buat kereje. Motorolla saya masuk dalam air pulak. Huhu...
XD
Akhirnya saya pakai Alcatel RM 80 jerk...murah pon tak pelah asal kalau rosak lagi tak de lah keciwa sangat sangat sangat....
OK lah anak ibu sedar siapa ibu. Ibu pakai HP murah dah ni....jangan usik dah tau!
Ibu bukan letak HP merata pon. Simpan atas almari pon masih adik boleh capai. Betul, ada masa ibu cuai ....
Oppp..mmm betullah tu. Rupenya Aku yang salah...

7 comments:

~ShErA~ said...

wahhh..byknya henpon..bab henpon melingkup krn anak2 ni..serupa la kak sampaikan sy gi kedai..tanya hset paling murah supays tak meroyan bila anak2 main baling2..yg pastinya mmg tahan lasak

アヌム ちゃん said...

takpe2..mana tau nnti tiba2 cik abg buat surprise bg hp baru yg canggih manggih ke..heeee~

アヌム ちゃん said...

takpe2..mana tau nnti tiba2 cik abg buat surprise bg hp baru yg canggih manggih ke..heeee~

Aina said...

shera,

tau x per.hahahaha....

Anum,
tak mo lah henfon mahal2.nak hadiah lain...grrrr :P

ZIPPO MILLER said...

akak...nampak betul muke anak akak mintak maaf kih kih kih...anak buah saye buat tipon sy mcm biskot, celup2 dlm arie milo ...nasib baik ok lg...akak paint katoon tu yeh?

EnY YuSniZaR said...

alah kak aina.. janji boleh guna untuk call dan message.. itu yg penting.. function lain bukan guna sgt pun...

nice entry :D

Aina said...

zippo,
akak guna open office draw.tangan akak ni keras jd x mjadi guna paint.photoshop x reti..

eny,
betol tu..tp kalau ada camera best jugak.huhu..