Jantung pisang masak apa best?

Haaa...Kalau ada pokok pisang sendiri, kan boleh makan free. ..
Kalau pergi ke kedai makan, jantung pisang biasa orang buat masak rebus sebagai ulam dan dimakan cicah bersama sambal. Selain tu ada juga yang buat masak kerabu atau pincuk. Kak Aina suka juga makan tapi tak  berapa pandai masak kerabu. 

Teringat masa di kampung dulu, mak akak pernah masak jantung pisang berlada. Maksudnya tumis dengan segala bahan jadi macam sambal jantung pisang gitu. Syaratnya, mesti pedas dan gunalah cili api baru meletup-letup rasanya.


Inilah rupanya jantung pisang yang dah siap dimasak. Silalah cuba untuk kelainan dalam masakan jantung pisang.

Resepi Jantung Pisang Masak Pedas/Berlada:

Lada kecil/cili api
Bawang merah
Bawang putih
Ikan bilis
Garam
Gula
Asam jawa

Cara:

1 - Tumbuk /blend semua bahan 
2 - Tumis di dalam kuali
3 - Masukkan jantung pisang yang siap dihiris nipis/sederhana tebal
4 - Masukkan air, tunggu sampai empuk 
5 - Masuk garam, gula, asam jawa secukup rasa
6 - Tunggu sedikit kering, boleh tutup api dan hidangkan.

0 comments: