Beriyani Bario

Tempoh hari semasa adik Kak Aina balik ke Sarikei, dia bawa balik beras bario hasil tuaian ibu mertuanya. Beras bukit tersebut agak halus berbanding beras biasa. Memandangkan masih ada berbaki 2 pot yang belum dimasak, terfikir idea untuk membuat beriyani.



Rendang Kambing Derhaka. Haa 'derhaka' sebab tak letak rempah kari paket dan digantikan dengan pelbagai rempah ratus yang ditumbuk sendiri. Hemm oklah juga. Hubby ingat beli dari kedai yuuuu...Bagi mereka yang tak minat dan tak makan gulai kari boleh cuba ya...resepi sama je kalau google. Bezanya jangan letak rempah kari tapi buat sendiri (kisar) rempah ratus yang ada tu...
Sebab tak de stok timun dan nenas untuk buat acar, saya ganti dengan kerabu taugeh. Tak sesuai? Haha...hentam sajalah labooo... 
 p/s

Resepi sila google. Mana-mana sama aje...yang penting hasil. Rasa boleh diubah-ubah depends tekak masing-masing. Heeee...

1 comments:

Tina Othman said...

wah sedapnya, first time dgr beras bario ni