Tips belajar memandu

*Salam sejahtera*

Segan nak bertanya....tapi,

kata orang, malu bertanya sesat jalan kan?

Macam ni....boleh tak bagi tips kat akak untuk belajar memandu? atau lebih tepat lagi petua mengatasi rasa TAKUT nak belajar memandu kereta. Baru belajar, belom memandu betul-betul di jalan raya tu.

Setiap orang ada fobia masing-masing. So do I. Akak ni fobia dengan jalan raya. Hatta naik basikal kat jalan tu pun boleh turun tolak basikal untuk melintas jalan. Dekat trafik light turun melintas jalan. Kalau tak turun pun jalan slow tolak dengan kaki. Huhu...

Tambahan masa hubby eksiden dulu, terus fobia tu menjadi-jadi. Pernah sekali naik teksi seram perut menahan takut. Kekadang guna brek kaki bila kereta/teksi yang dinaiki hendak u-turn atau masuk simpang. 


Tak larat dah nak dengar nasihat orang keliling suruh belajar memandu. Ada jugak lah turunkan petua sikit-sikit tu. Ada sesiapa nak bagi tips lain tak?

Harap korang dapat membantu. Thanks in advance.

*Pppsssttt: Semangat jadi merudum bila baca berita kemalangan jalan raya dan kutukan orang terhadap pemandu wanita. Mmm tak sanggup rasanyaaa...:(

2 comments:

sakurasue said...

whuaaaa.. samela.. saye pun fobia drive2 nehh.ehe

Aina said...

sue, lamanya x nampak su:)