Kesian Datuk Lee Chong Wei

Temasya Olimpik London dah tak lama. Selepas kecederaan baru-baru ini, agak melegakan bila dia disahkan kecederaannya tidak berapa serius dan boleh bertanding di Olimpik. Namun, datang pula dugaan bila ayahnya dikatakan melakukan percubaan bunuh diri hari ini di Pulau Pinang.

Bukan hanya masalah fizikal, 'serangan' mental sebegini juga boleh menggugat persiapan dirinya ke Olimpik. Sama ada berita tersebut benar atau hanya 'salah faham', sikit sebanyak memang mengganggu gugat hidup beliau. Semoga Datuk Lee Chong Wei tabah. Dalam situasi-situasa beginilah sokongan moral keluarga, rakan-rakan, msn dan peminat amat diperlukan agar beliau tak patah semangat untuk berjuang demi negara.

Berita dilaporkan berikut tidak menyebut nama dan kaitan dengan Lee Chong Wei pun:
Bapa Ahli Sukan Cuba Bunuh Diri Di Jambatan Pulau Pinang
BUKIT MERTAJAM: Polis menggagalkan dua cubaan membunuh diri bapa kepada seorang ahli sukan negara termasuk di atas Jambatan Pulau Pinang.
Lelaki berusia 59 tahun itu yang menetap di Butterworth pada mulanya dikatakan cuba membunuh diri berhampiran pusat beli-belah Queensbay, Bayan Lepas awal pagi ini namun digagalkan pihak polis yang bertindak memujuknya.
Ketua Polis Daerah Seberang Perai Tengah (SPT). ACP Azman Abd Lah berkata pihak polis menerima maklumat lelaki itu sedang menangis di tepi laut berhampiran pusat membeli belah Queensbay kira-kira pukul 4 pagi Ahad.
"Pasukan peronda dihantar ke tempat kejadian dan bertindak memujuk beliau agar pulang ke rumahnya.
"Anggota kita mengambil masa kira-kira tiga jam untuk memujuknya sebelum dia mahu pulang dengan baik," katanya ketika dihubungi Bernama di sini.
Beliau berkata pasukan peronda polis itu juga bertindak mengiringi bapa ahli sukan itu yang memandu kereta bagi mengelak sebarang kejadian tidak diingini.
"Sebaik tiba di kilometer dua Jambatan Pulau Pinang kira-kira pukul 7.45 pagi, dia memberhentikan kereta di tepi jambatan dan keluar serta cuba terjun ke laut. Bagaimanapun hasil tindakan pantas polis, kita berjaya menyelamatkannya," katanya.
Azman berkata lelaki itu dibawa ke Ibu Pejabat Polis Daerah SPT untuk diambil keterangan bagi membantu siasatan.
"Berdasarkan keterangan awal, beliau mendakwa menghadapi masalah keluarga kerana anggota keluarganya tidak mempedulikannya," katanya. BERNAMA [sumber]

0 comments: