Nasi ayam untuk menu sahur

Mengajak anak-anak kecil bersahur kekadang tidak mudah. Mereka juga baru belajar dan makan awal pagi memang payah jika tidak kena masakannya. So,kebanyakan hari-hari puasa kami dihadapkan dengan menu ayam. Kalau ada ayam mesti anak-anak suka dan nasi pun laju aje dihabiskan. Kalau menu ikan, sampai habis imsak pun masih menyuap.

Ada dua kali bersahur kami makan nasi ayam. Kali pertama tu nasi ayam biasa dan kali kedua tu modenkan sedikit dengan menggunakan ayam dari paket Ayamas Crispy dan acar nenas.Nasi ayam moden. Guna ayamas crispy dan acar nenas
Resepi:

Untuk nasi, tanak macam biasa. Masukkan kiub ayam knorr, pewarna kuning atau serbuk kunyit serta daun pandan.

Goreng beberapa ketul ayam dari paket Ayamas Crispy. Potong sebelum dihidangkan.

Sambal - blender tomato dan bawang putih. Masakkan hingga pekat sekejap dengan campuran cuka, gula, garam dan cili sos/cili blend.

Biasa orang letak salad dan timun untuk ulaman. Saya tukarkan dengan acar nenas. Tumis bawang(putih+merah. Juga masukkan beberapa biji bawang kecil yang bulat), cengkih, pelaga dan serbuk kayu manis sampai naik bau.Masukkan biji sawi dan nenas yang dipotong kecil. Masukkan air sedikit dan biar pekat dan nenas layu. Masuk cuka, garam dan gula secukup rasa.

0 comments: