Percutaneous Nephrolitotomy

Adoii.. terbelit lidah nak menyebutnya. Kalau tanya Pak Cik Gugel dia boleh bagitahu apa maksud 'Percutaneous Nephrolitotomy' itu...:) Kalau nak aku yang explenkan, senang citer, ia satu kaedah rawatan dengan menebuk dari permukaan kulit pesakit ke buah pinggang dan memecahkan batu karang yang terdapat pada atau dalam buah pinggang tersebut secara laser atau ultrasound.

Setelah sekian kali ditangguhkan, mak akhirnya akan menjalani rawatan membuang batu karangnya pada pagi ini. Kisah emak dengan batu karang memang sangat panjang kerana dari hujung tahun 1990-an hingga sekarang ia masih membelenggu emak. Kesian emak. Aku doakan semoga ia menjadi penebus dosa (kafarah) buat dirinya.

Ya Allah, Engkau selamatkan lah emakku. Semoga Engkau permudahkan pembedahan ini dan memberikan kesembuhan kepada dia. Ya Allah, berikanlah emak kesabaran dan kekuatan semangat dalam menghadapi ujian-ujianMU ...Amin Wahai Tuhan sekalian alam Yang Maha Pengasih Lagi Maha Mengasihani hamba-hambaNYA..
My Love emak on her 52yrs old birthday, 26 Jan 2009

UPDATE 11pm:
Dalam pukul 5lebih petang tadi baru mak diberitahu pembedahannya diBATALkan...ini kali ke 2(setelah mendapat tarikh, yang 2kali lagi tu sebab kesihatan mak tak berapa bagus). Jadual seterusnya akan diberitahu kemudian. Aku memang sedih +marah sebab alasan kenapa tak jadi tu amatlah tak memuaskan hati. Ya, bila tiba gilirannya dia dah tak cukup masa untuk menjalankan operasi. Doktor pun penat, tapi takkan tak de backup??? kemudian, doktor terpaksa mendahulukan pesakit yang lebih kritikal menjalani pembedahan. Aduyaiii...kalau macam tu, terpaksalah emak menanggung sakit bila balik ke rumah nanti...Kalau lah kami kayooo ....huhu (jangan menidakkan ketentuan Allah, Insya Allah ada hikmahnya. Cepat atau lambat DIA lebih mengetahui apa yang terbaik buat emak....) Kesian jugak abah sebab terpaksa datang dari kampung. Berulang naik bas je sebab tak mau bayar tol dan tuang minyak kete katanya. Nak berjimat abahku. Suruh tido sini, tapi kesian adik sorang lagi nak sekolah dan ada kelas tambahan malam (pmr). Semoga Allah memberi kami kesabaran..sabar..sabar..dan terus sabar... boleh komplen ni...nak komplen kat mana yer???????

UPDATE July 9 10am:
Operation mak dah reschedule pada Sabtu minggu depan. Dia warded hari Khamis sebelum. Harap kesihatan mak baik-baik sahaja agar schedule baru dapat dilaksanakan. Insya Allah...

0 comments: