Dengan nama Allah Tuhan yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang...

Ini pertama kali saya mencoret di dalam blog sendiri. Bagaimana hendak bermula ye? Biarlah saya mulakan dengan memberitahu beberapa perkara dan peristiwa sempena DISEMBER ini....

Tika dan saat ini saya dan anak-anak berjauhan dengan suami tercinta yang bekerja di Medan, Indonesia. Alhamdulillah dengan adanya kemudahan teknologi Internet dan komputer masakini kami dapat berhubung selain menggunakan telefon. Abang, sayang rindu....anak-anak walau pada mula tidak berasa kehilangan tetapi hari demi hari tanpa abah menemani mereka bermain, tiada suara gelak ketawa abah bergurau, mereka mula sedar dan bertanya, "di mana abah?" "Abah kerja, cari duit..." itulah yang saya beritahu mereka...Saya sedar, kami bukanlah keluarga pertama dan terakhir yang terpaksa berjauhan demi mencari rezeki. Namun,itulah pengorbanan yang harus dilakukan untuk masa depan yang lebih baik.

21 Disember ini genap 5 tahun perkahwinan saya dan suami tercinta.Dalam usia yang masih mentah ini saya amat bersyukur kerana kami masih dapat bertolak ansur dalam menangani karenah masing-masing. Tiada yang sempurna di mata semua orang. Setiap kita ada kelemahan. Namun, apabila kita telah bersedia menerima pasangan seadanya, dan saling membantu untuk melengkapi hidup bersama maka keserasian akan wujud dan kebahagiaan akan terserlah. Alhamdulillah suamiku seorang yang bertanggungjawab. Dia juga seorang ayah yang penyayang. Terima kasih abang, kerana memberi kami kasih sayang yang tidak berbelah bahagi...

"Berkorban apa sahaja..harta ataupun nyawa".10 Zulhijjah datang lagi. Bagi yang berkemampuan dan sampai seruan menunaikan haji ke Makkah, semoga mendapat haji mabrur dan pulang dengan selamat. Namun apakah erti pengorbanan bagi kita? Para sahabat dahulu berkorban harta di jalan Allah dengan bersedakah kepada fakir dan orang yang memerlukan. Mereka juga berkorban nyawa dengan berjihad, yakni berjuang dan berperang menentang musuh Islam sehingga gugur syahid. Kita?? kita di zaman ini juga banyak berkorban. Berkorban harta untuk tujuan hiburan yang melalaikan, berkorban masa melakukan perkara tidak mendatangkan keuntungan, dan berkorban nyawa di jalanraya.

DISEMBER....penghujung tahun! Apakah kesimpulan yang dapat kita rumuskan sepanjang kehidupan dalam 2007 ini sebelum tirainya dilabuhkan??Entah...Azam saya pada tahun baru 2008 ialah untuk menunaikan semua azam-azam 2007 yang belum terlaksana...Macam itu ke?

0 comments: