Google image
Masa mengemas dapur bebaru ni, akak bukalah 1 tupperware tu. Memang tak ingat betul isi kandungannya. Bila buka, rupa-rupanya berisi belimbing buluh rebus. Kalau sesiapa tak kenal apa itu belimbing buluh, tengok gambar di atas...
Belimbing buluh rebus ini pemberian mak Kak Aina 2 tahun lepas. Bayangkan masih elok dan boleh dimakan lagi. Belimbing buluh direbus bersama garam sampai hitam. Jadi sebab itu ia tahan lama walaupun disimpan di luar.
Bagi kebanyakkan orang Pahang, kami guna belimbing rebus ini untuk memasak sambal hitam. Sambal ikan bilis yang dicampurkan dengan belimbing rebus akan menukar kalernya menjadi warna hitam bukan sebab letak kicap.
Makanya, bila dah ada stok belimbing rebus, wajiblah masak masak kan.......tadaaaa, inilah rupanya.
Selain dimakan bersama nasi putih, makan dengan roti putih pun sedap. Sapu sedikit susu dahulu.
Lipat roti, dan sedia untuk mamam...:)
0 comments:
Post a Comment